Netwerk van talentontwikkeling

Maak je goede voornemens waar! Pak het gedegen aan!

Maak je goede voornemens waar! Pak het gedegen aan!

Door Monique Sturre

Balans opmaken

De herfst is nu toch echt begonnen. Veel regen en kou, we moeten er nog aan wennen. De discussie over de ‘zwarte’ pieten is voorpaginanieuws. De eerste kerstshows worden binnenkort weer geopend. Zo langzamerhand bereiden we ons voor op het einde van het jaar. Een tijd waarin veel mensen de balans opmaken, terugblikken over het afgelopen jaar en natuurlijk vooruitkijken naar 2016. Doe ik wel datgene wat ik echt wil doen, wat wil ik volgend jaar anders doen.

Motivatie

Vaak komt van al die goede voornemens niets terecht. We beginnen vol goede moed, maar voordat het februari is, zijn we deze alweer vergeten en ga je het oude gedrag weer vertonen. Ben je dan wel echt gemotiveerd om je gedrag te veranderen? Wat levert je huidige gedrag je op? Wat zou het je opleveren als je dit verandert?

Tijd om het dit jaar anders te doen?

Voorbereiding

Begin op tijd. Ga na wat je echt wilt veranderen en waarom en maak daar een plan van aanpak voor. En maak deze SMART, specifiek, meetbaar, acceptabel, reëel en tijdgebonden. Laat anderen je helpen om deze zo concreet mogelijk te maken. Bedenk ook al vast wat je in de weg kan staan en hoe je hiermee zult omgaan.  Bedenk wie je kan helpen om je doelen te realiseren.

Plan kleine stappen. Iemand kan ten slotte ook niet meteen een marathon lopen. Met veel kleine stappen kom je er ook. Het kost tijd om gedrag te veranderen: uit onderzoek weten we dat dit gemiddeld 66 dagen nodig heeft, al hebben sommigen aan 18 genoeg en hebben anderen tot wel 254 dagen[i] nodig! Geef jezelf ook die tijd. Wees niet te streng als het niet in één keer lukt. Dat hoort erbij. Vallen en opstaan, leren, aanpassen en verder gaan.

Het resultaat

Sta bewust stil bij elke stap die je succesvol hebt afgerond. En als je je doel hebt bereikt. Wees trots. Voel hoe je je voelt. Energie, enthousiasme en vitaliteit komen op je pad. Houd dat vast. Als je één ding hebt veranderd, zullen er in de loop van de tijd ook andere zaken ten goede keren. Zo maak je een nog betere versie van jezelf.

Ik wens je veel succes!

Kom je er niet uit, vind je het moeilijk of vraag je je af, hoe doe ik dat dan? Ik kan je o.a. helpen met bewustwording, concreet maken van je actieplan en je stimuleren.

Monique Sturre is zelfstandig adviseur en houdt zich o.a. met  vitaliteit bezig. Onlangs heeft zij een workshop over dit onderwerp ontwikkeld om mensen inzicht te geven in hun vitaliteit en in de mogelijkheden om die te verbeteren.[i] Van Jaarsveld, C.H.M., Lally, P. , Potts, H.W. & Wardle, J. (2009). How are habits formed: Modeling habit information in the real World. European Jounal of Social Psychology, 40, 998-1009.