Netwerk van talentontwikkeling

Stap 4 naar bezielend werken en leven – Van dankbaarheid naar geluk

“ It is not happiness that makes us grateful, it is gratefulness that make us happy”

David Steindl-Rast

Lees bovenstaande quote nog eens goed. Echt goed. Want daarin staat ALLES dat je moet weten over dankbaarheid en de grootse effecten daarvan. Want het is waar: Gelukkig zijn maakt ons niet dankbaar, maar dankbaar zijn maakt ons gelukkig. Moeilijk te geloven? Snap ik. Ben je wel nieuwsgierig? Lees dan verder.
Dr. Amid Sood, een bekende professor in de medicijnen, heeft in zijn leven veel van zijn werk gewijd aan het najagen van geluk en verminderen van het menselijk lijden. Het filmpje bij dit artikel legt in 4 minuten uit waarom je gelukkiger wordt van het leven in dankbaarheid dan van het najagen van geluk.

Om in een gelukkige en bezielende staat van zijn te komen stelt Dr. Sood de volgende positieve elementen centraal:

• Compassie
• Dankbaarheid
• Vergeving
• Heling
• Vriendelijkheid

En dat is geweldig! Want alle bovenstaande kreten zijn geen dingen die je HEBT, maar dingen die je DOET. In de vorige artikelen ben ik al ingegaan op het ontwikkelen van compassie. Maar hoe kun je dankbaarheid trainen?

1. Realiseer je dat -oprecht dankbaar zijn voor al dat is- de meest natuurlijke en bezielende staat van de mens is.
2. Ontdek de schoonheid in de kleine dingen: een zachte kinderhand die jouw hand pakt, de ogen van een oude vrouw waarin je het leven leest, het roodborstje op de vensterbank of de zon en de wind in je gezicht
3. Wie goed doet, goed ontmoet: Als jij verandert, verandert je omgeving: Zeg eens als eerste de ander gedag, in plaats van te wachten tot iemand jou gedag zegt. Doe spontaan iets aardigs voor anderen of laat je blijdschap zien!
4. Zie een ander als jouw leermeester: Besef dat er in iedere relatie en contact een levensles voor jezelf schuilt. Besef dat iedere ‘vijand’ jouw grootste spiegel is die je schaduwkant weerspiegelt
5. Probeer je in alle moeilijke situaties toch dankbaar te voelen: juist in deze situaties maak je de grootste spirituele en emotionele ontwikkeling door
6. Maak een dankbaarheidslijst: Maak een lijst met alle dingen uit heden of verleden waar je op dit moment dankbaar voor bent (of zou kunnen zijn). Dat kunnen zowel kleine als grote dingen zijn: de lieve vrienden die je hebt, het huis waar je in mag wonen, het relatief veilige land waarin je woont, aan het compliment dat je hebt gekregen maar ook dat je mag leren van het leven .
7. Spreek je dankbaarheid uit! Vertel mensen dat je van ze houdt en waarom, ook al voelt dat kwetsbaar.

Als je structureel gaat oefenen met al deze elementen en oefeningen zullen negatieve emoties en gevoelens als bv. angst en zelfvertrouwen plaatsmaken voor een positief gevoel: geluk en bezieling!

Mira Opdam
Levens- en loopbaancoach bij NummerTien

Stap 5 naar bezielend leven en werken

Vertrouw op je intuïtie

“ The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind a faithful servant ”

Albert Einstein

In je hele leven ben je continu beslissingen aan het nemen, over grote maar ook kleine dingen. Ben jij je bewust hoe jij je beslissingen neemt? Wanneer beslis je vanuit je hoofd en wanneer vanuit je hart? Ben je rationeel of meer een gevoelsmens? Luister jij naar onderbuik gevoel? In hoeverre laat jij je leiden door je innerlijke wijsheid?
Laat ik voorop stellen : Intuïtie is niets zweverigs. Intuïtie is de kracht van het oppikken van signalen en is een wezenlijk item in het nemen van veel beslissingen. Intuïtie betekent letterlijk ‘innerlijk zien’. Leren vertrouwen op de wijsheid in je hart, jouw innerlijke kompas, dat is waar het om gaat. Soms kun je het niet verklaren, maar WEET je het gewoon: iets klopt of klopt niet.
1 ding is wel duidelijk: Hoe beter je dit scherpe inzicht ontwikkelt, hoe krachtiger je bent in je besluitvorming vanuit je meest bezielende ik! Zo creëer je voor jezelf een wereld die zin geeft en er toe doet. Een grote bijdrage dus aan een meer bezielend bestaan.

Eenvoudig? Nee. Ontwikkelbaar: JA!

In grote lijnen kunnen we twee soorten intuïtie onderscheiden: Je lagere en hogere intuïtie.
Je lagere intuïtie wordt ook wel je onderbuik gevoel genoemd. “Iets voelt goed of het voelt niet goed” wordt er dan gezegd. Alle ervaring en kennis die jij in je onbewuste ergens hebt opgeslagen, dat is de wijsheid die zich aandient als intuïtie. Deze lagere intuïtie beschermt je persoonlijkheid als het ware tegen invloeden van buitenaf : baan, relatie, wonen of werken etc.

Je hogere intuïtie uit zich op een heel andere manier en wordt ook wel je innerlijke of derde oog genoemd. Hogere intuïtie gaat over het weten dat NIET persoonsgebonden is, over ALLE informatie die er is over tijd en ruimte heen. Voor sommigen misschien wat zweverig, maar het gaat dan over :
• Hoe iemand zich voelt over afstand
• Wanneer iemand gaat opbellen
• Gedachten en overtuigingen opvangen
• Plotselinge invallen
• Bewustzijn van vorige levens
• Visioenen en vooruitziende gedachten)

Maar hoe ontwikkel je dan je intuïtie?

1. Alles begint met aandacht voor je eigen signalen : hoe je denkt, voelt en doet. Pas dan kun je signalen van anderen oppikken. Hoe handel jij als je boos bent of verdrietig? Wat voel je in je lijf? Waar voel je het? Wat doe je? Loop je weg als je boos bent? Zou je iets anders kunnen proberen? Wat levert dat op? Herkennen van je eigen patronen helpt je patronen van anderen te herkennen.
2. Ontwikkel je mensenkennis : bestudeer anderen : hoe zouden ze zich voelen, wat denken ze?
3. Vind je eigen waarheid : Luister aandachtig naar andere meningen maar ga daarna terug naar jezelf en je eigen basis.
4. Realiseer dat emoties en vooroordelen je intuïtie verstoren. Door emoties als angst, boosheid verstar en verkramp je en sluit jezelf op in je eigen proces
5. Wordt je gedreven door angst of intuïtie? Verwar deze twee nooit. Wees je bij iedere belangrijke beslissing bewust van deze vraag, want angst is een slechte raadgever!
6. Zoek regelmatig de stilte op. Daar ontstaan de meeste intuïtieve momenten en ingevingen!
7. Leer mediteren! Meditatie traint je hoger bewustzijn en je brengt je naar je eigen essentie(ziel). Zo kom je los van emoties en gedachten en train je je hogere intuïtie.
8. Vermijd verslavende middelen als alcohol, drugs en roken. Ze belemmeren je signalen uit je lichaam op te vangen en houden je weg bij je echte kern.
9. Schrijf je dromen op! Dromen zij DE ingang tot je onderbewuste verlangens en gedachten.
10. Zorg altijd voor een moment tussen je ingeving en daadwerkelijke actie. Zo kom je erachter waar je door gedreven wordt : ongeduld, angst of toch intuïtie?

Dus leer vertrouwen op de wijsheid in je hart en versterk jouw pad naar een bezielend leven, privé en op het werk!
Dankbaar zijn voor wat al aanwezig is in ons leven is de natuurlijkste staat van een gelukkig.