Netwerk van talentontwikkeling

Stap 2 naar bezielend werken en leven

Wees liefdevol naar jezelf – Zelfcompassie

“Als je gelukkig wilt zijn, ontwikkel dan compassie; als je wilt dat anderen gelukkig zijn, ontwikkel dan compassie. Als de geest wordt overheerst door haat kan het beste onderdeel van de hersenen, waarmee we onderscheid maken tussen goed en kwaad, niet goed meer functioneren.”

De Dalai Lama

Het begrip zelfcompassie komt uit het Boeddhisme. Oordelen ( bepalen of iets goed of fout is), over anderen of over jezelf is in het Boeddhisme geen onderdeel. Acceptatie is de houding waarmee naar dingen gekeken wordt : dingen zijn zoals ze zijn, niet goed of slecht.
Om meer bezieling te kunnen ervaren zul je eerst op een meer liefdevolle manier naar jezelf moeten kunnen kijken. Ontwikkelen van zelfcompassie noemen we dat. Bij zelfcompassie is geen sprake van oordelen of een standaard waar je al dan niet aan voldoet. Je bent wie je bent. Zelfcompassie betekent dat je compassie (mededogen, wat iets anders is dan medelijden) voelt met jezelf zoals je dat ook kunt voelen voor anderen. Bij zelfcompassie kun je met dezelfde milde, zachte blik kijken naar je eigen gebreken, fouten en je leed, en dit zien als deel van een groter verhaal: het menselijk bestaan.
Zelfcompassie toelaten in je leven betekent dat je iets anders loslaat in je leven : de perfectionist in je. En dat is lastig. De stem die altijd zegt : “Het is niet goed genoeg. Anderen doen het beter. Het had nog beter gekund. Het lukt je nooit”. Herkenbaar?
De perfectionist laten bepalen wat in jouw leven allemaal beter kan, kan uiteindelijk leiden tot overspannenheid, burn-out of zelfs depressie. Je overlaadt jezelf met negatieve gevoelens en oordelen over jezelf. Iedere dag opnieuw. Je bent dan niet meer in verbinding met anderen en zeker niet met jezelf. Uiteindelijk voel je dan nog maar 1 ding: Leegte. Die leegte in jezelf vraagt dan juist om gevuld te worden. Met dingen die jouw ziel(s) gelukkig maken. Vanuit positiviteit, zelfcompassie en liefde.

Onvolmaaktheden zijn juist wezenlijk onderdeel van jouw ZIJN. Ze maken je tot wie je bent. Probeer vanaf vandaag eens naar jezelf te kijken vanuit liefde. Open je hart, juist voor jezelf. Iedereen is gemaakt om een unieke plek in te nemen in deze wereld. Wat wordt jouw plek ?
Als je met bezieling een plek in wilt nemen in de wereld van leven en werk zijn hier een paar tips om een goede start te maken:

1. Wees warm en begripvol naar jezelf bij fouten of je tekort voelt schieten
2. Beschouw onvolmaaktheid en leed als gewoon onderdeel van het menselijk leven
3. Geef jezelf de zorg en troost die je nodig hebt in moeilijke tijden, wees niet hard voor jezelf
4. Laat vergeving toe in je leven, voor anderen maar vooral voor jezelf
5. Realiseer je dat jij niet je gevoelens en gedachten BENT, maar ze HEBT
6. Wees mild als het leven niet loopt zoals je zou willen
7. Verander en ontwikkel jezelf omdat je om jezelf geeft, niet omdat je jezelf waardeloos en onacceptabel vindt
8. Benader negatieve emoties op een objectieve manier, onderdruk ze niet maar vergroot ze ook niet
9. Geniet in al wat je doet van de weg en niet alleen van het resultaat!

Ik wens je een mooie (werk)dag vol zelfcompassie!