Netwerk van talentontwikkeling

Muziekcoaching: aan de hand van liedjes je talenten ontdekken

Muziekcoaching bij Nummertien

“Jee, wat is die tekst toepasselijk!”

Met muziekcoaching leren Yvette Stemerding en Brian Haverkamp mensen met behulp van hun favoriete songs het beste uit zichzelf te halen.

“…En ik heb geen cent te makken…” Hardop zing ik, samen met creatief coach Yvette Stemerding en begeleid door stemmig gitaarspel, de toptienhit uit 1989 van de Nederlandse band De Dijk: Nergens goed voor. Eerder deze ochtend hebben we ook al Eric Clapton’s Layla, Sultans of Swing (Dire Straits) en Hotel California van The Eagles gezongen. Aanvankelijk heb ik wat moeite de juiste toon te vinden. Maar gaandeweg gooi ik de schroom van me af en voel ik me steeds meer op mijn gemak. Het gekke is: hoewel ik de nummers al duizenden keren heb meegeblèrd, let ik nu pas goed op de teksten. Ik kom erachter dat ze verdraaid veel met mij te maken hebben. Belangrijke gebeurtenissen, speciale momenten, mooie en minder mooie periodes; alles komt voorbij. De liedjes, die ik op verzoek van de coach vooraf aan haar heb doorgegeven, vormen als het ware een blauwdruk van mijn leven.

Lijflied
 “Dat is ook precies de bedoeling”, zegt Yvette, mede-eigenaar van coachingsbureau NummerTien en bedenkster van een unieke coachvorm die ze muziekcoaching noemt. We zijn vandaag te gast voor een sessie in haar werkruimte in een bedrijvenpand in Holten, waar ze individuen en organisaties helpt het beste uit zichzelf te halen. “Het zien van talenten van kinderen en volwassenen is mijn passie”, vertelt ze. “Daarnaast ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in intuïtieve ontwikkeling. De intuïtie van de mens is veel ouder dan de ratio. Ik train mensen om deze kracht weer aan te zetten en verder te ontwikkelen.”
De Twentse onderneemster verzorgt onder meer team-, leiderschaps- en HSP-coaching (voor hoogsensitieve personen). Muziekcoaching is één van de vormen die ze daarbij gebruikt. “Het is bij toeval ontstaan”, zegt Yvette. “Wat ik in mijn werk altijd probeer, is mensen uit hun comfortzone halen. Hebben ze eenmaal bedacht wat ze willen, dan breng ik ze in een patstelling om ze uit te dagen. Ooit had ik een coachee die álles kon. Behalve zingen. Ik ben met hem naar een bevriend pianiste in Amsterdam gereden, waar hij een lied mocht uitkiezen. Hij koos intuïtief voor Laat me, van Ramses Shaffy. Hij zingen, zij op de piano. Wat bleek: het was zijn lijflied! Toen dacht ik: dit ga ik ook doen. Zo is het begonnen.” 
Vervolgens kwam Brian Haverkamp op haar pad, GGZ-therapeut en muzikant. Hij werkte de laatste jaren vooral met mensen met een Post-traumatische stressstoornis (PTSS). Het klikte tussen de twee en samen geven ze nu alweer geruime tijd ‘coachen op muziek’. Tijdens bijeenkomsten van drie uur leren ze mensen hun kwaliteiten te ontdekken en in te zetten. Brian: “Als muziekcoach probeer ik mensen dichter bij hun gevoelens te brengen en ze het plezier van muziek maken te laten ervaren.” De benaming is nog een punt van aandacht, maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit hoe het heet. Het werkt en daar gaat het om. Yvette legt uit: “Ik maakte al gebruik van lifelining: je biografie vertellen en van daaruit je talenten ontdekken. Dat doen we ook voor bedrijven. Zo leren medewerkers de mens achter hun collega kennen. Nadat ze elkaars verhalen hebben gehoord, snappen ze: ‘dat is jouw gedrag, ik weet nu waar het vandaan komt’. Er ontstaat begrip. Liefde. Kwetsbaarheid.”

Middenin de film 
Terwijl Brian en Yvette me allerlei vragen stellen, en we de door mij gekozen hits zingen (waarbij Brian begeleidt op gitaar), vertel ik mijn levensverhaal. Ik merk dat ik langzaam loskom en vertel dingen die ik nooit eerder heb verteld. Sommige gebeurtenissen van vroeger komen plots boven; het emotioneert me, maar lucht tegelijkertijd op. Naast de liedjes heeft Yvette me gevraagd een foto van mezelf mee te brengen. Het zwart/wit-prentje met daarop een bedrukt kijkend mannetje van een jaar of drie hangt op een bord voor me, zodat ik er steeds naar kan kijken. “De foto is bedoeld om het visueel te maken en de cliënt terug te brengen naar de kindertijd. Je bent hier geboren met een bepaalde rol, een taak. Daar komen in de loop der jaren schillen bij. Mensen hebben die foto nodig om zich in te leven in hun periode als kind. “
En de muziek? ” Die brengt verdieping. Afwisseling. En soms: verlichting. Iedereen heeft wel iets met muziek. Als je met die muziek bezig bent, resoneert dat. We laten mensen de songs écht beleven, laten ze de tekst ervaren. Soms vinden ze het spannend. Maar al na een paar minuten zitten ze middenin de film van hun leven. Dan zingen ze een liedje, en staan er even bij stil. Je ziet ze kijken: jee, wat zijn die regels toepasselijk!”

Missie
 Als mijn ‘film’ is verteld, mag ik mijn kwaliteiten op het bord schrijven. Dat valt nog niet mee. Het blijkt lastig om zo even je goede eigenschappen uit je mouw te schudden. Maar met wat hulp van de twee coaches komen we een heel eind. Zo gaat het vaker, stelt Yvette. “Je kunt veel meer dan je denkt. Ieder mens heeft bepaalde talenten, maar hoe kun je die het beste gebruiken? Wij willen mensen zichzelf laten zijn, ze laten zien wie ze echt zijn. Dat is onze missie.” Ik kijk nog eens naar het lijstje voor me. Het geeft me een goed gevoel en tevreden neem ik afscheid van de beide muziekcoaches. 
In de auto op weg terug naar huis voel ik me moe en ontspannen tegelijk. Flarden van de afgelopen uren flitsen door m’n hoofd, afgewisseld met de wijsjes van de nummers die ik heb gezongen. In de dagen en weken daarna komt de sessie voortdurend ‘terug’. Zonder het te kunnen uitleggen, ervaar ik allerlei emoties. Ik moet denken aan een eerdere uitspraak van Yvette: “Als je met die muziek bezig bent, resoneert dat.”

Jan Jaap van Ekeris, tekstschrijver bij Ekietekst

Interesse of muziekcoaching een passende vorm is voor jou? Neem contact op voor een vrijblijvend telefonisch gesprek met Yvette op yvette@comnum-mehdiabad.savviihq.com

Muziekcoaching Brian en Yvette van Nummertien Muziekcoaching Brian en Yvette